Virág
0 °C
2 °C

Saron-ellenes tüntetés Izraelben

MTI
2002.01.26. 22:41
Mintegy ezer békepárti izraeli tüntető gyűlt össze szombaton Jeruzsálemben és Tel-Avivban, hogy Ariel Saron kormányfő politikája és palesztinok által elkövetett merényletek ellen tiltakozzon.

A palesztin területeken lévő zsidó telepekért "nem akarunk sem meghalni, sem gyilkolni - hangoztatták mindkét helyszínen a "Békét most" nevű szervezet felhívására összegyűlt tüntetők.

Ariel Saron kormányfő jeruzsálemi rezidenciája előtt a tüntetők két koporsót helyeztek el a több mint egy éve tartó véres konfliktus izraeli és palesztin áldozatainak emlékére. "Saron katasztrófába viszi az országot!" - hangoztatták a tüntetők.

Tel-Avivban a védelmi minisztérium épülete előtt az izraeli hadsereg tartalékosai is csatlakoztak a megmozdulás résztvevőihez, hogy támogató aláírásokat gyűjtsenek pénteken közzétett nyilatkozatukhoz, amelyben leszögezték: a jövőben nem hajlandók részt venni a palesztin területek elleni megszállásban. "Továbbra is ellátjuk szolgálatunkat Izrael Állam védelme érdekében, de nem veszünk részt a palesztin területek elfoglalásában és a palesztinok elnyomásában" - idézte az AFP az 52 tartalékos pénteki nyilatkozatát.

Az izraeli-palesztin konfliktus kirobbanása - 2000 szeptembere - óta most első alkalommal foglalták írásba - közkatonától főhadnagyig terjedő rangfokozatú - tartalékosok, hogy nem vesznek részt palesztinok elleni agresszióban.