Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Saron-ellenes tüntetés Izraelben

MTI
2002.01.26. 22:41
Mintegy ezer békepárti izraeli tüntető gyűlt össze szombaton Jeruzsálemben és Tel-Avivban, hogy Ariel Saron kormányfő politikája és palesztinok által elkövetett merényletek ellen tiltakozzon.

A palesztin területeken lévő zsidó telepekért "nem akarunk sem meghalni, sem gyilkolni - hangoztatták mindkét helyszínen a "Békét most" nevű szervezet felhívására összegyűlt tüntetők.

Ariel Saron kormányfő jeruzsálemi rezidenciája előtt a tüntetők két koporsót helyeztek el a több mint egy éve tartó véres konfliktus izraeli és palesztin áldozatainak emlékére. "Saron katasztrófába viszi az országot!" - hangoztatták a tüntetők.

Tel-Avivban a védelmi minisztérium épülete előtt az izraeli hadsereg tartalékosai is csatlakoztak a megmozdulás résztvevőihez, hogy támogató aláírásokat gyűjtsenek pénteken közzétett nyilatkozatukhoz, amelyben leszögezték: a jövőben nem hajlandók részt venni a palesztin területek elleni megszállásban. "Továbbra is ellátjuk szolgálatunkat Izrael Állam védelme érdekében, de nem veszünk részt a palesztin területek elfoglalásában és a palesztinok elnyomásában" - idézte az AFP az 52 tartalékos pénteki nyilatkozatát.

Az izraeli-palesztin konfliktus kirobbanása - 2000 szeptembere - óta most első alkalommal foglalták írásba - közkatonától főhadnagyig terjedő rangfokozatú - tartalékosok, hogy nem vesznek részt palesztinok elleni agresszióban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?