Jenő
-3 °C
6 °C

Meciar bírálja a kedvezménytörvényt

MTI
2002.01.28. 13:27
Vladimír Meciar szlovák exkormányfő szerint "a magyar kormány Szlovákia etnikai viszonyainak megváltoztatását célozta meg a kedvezménytörvénnyel, és ez nem csak az alapszerződéssel, hanem az európai kisebbségvédelem normáival is ellenkezik". Meciar az általa vezetett Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom - Néppárt (HZDS) szócsövének tartott Novy Dennek adott szokatlanul terjedelmes, exkluzív interjút, amelyben nagy teret szentelt a kedvezménytörvényt érintő kérdéseknek is. Úgy látja, hogy a jelenlegi szlovák kormány azonnal köteles lépni a magyar jogszabályban megfogalmazódó szándék ellen.

Meciar kifejtette: a probléma sokkal nagyobb, mint amilyennek látszik. El kell kerülni, hogy a jogszabály körül kialakult vita feszültséget gerjesszen Szlovákia polgárai - a szlovákok és a szlovákiai magyarok között. Meciar szerint a magyar törvény "egyértelműen sérti az államok között hatályos nemzetközi jogot azzal, hogy belép egy másik állam területére, megsértve annak önállóságát". Szavai szerint "a magyar parlament köteles helyrehozni" a történteket. Meciar azt állítja, hogy "a szlovák kormány, a külügyminiszter csődöt mondott a kedvezménytörvény kezelésében", mert még akkor is korainak tartja, hogy tegyen valamit, amikor már érvényesítik Szlovákiában a kedvezménytörvényt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?