Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Török földrengések: 100 év alatt 18 ezer halott

MTI
2002.02.03. 16:48
Törökországban az utóbbi száz évben 56 olyan földrengést regisztráltak, amelynek erőssége a Richter-skálán 6-os fokozatú, vagy ennél erősebb volt. Az Anadolu Ajansi félhivatalos török hírügynökség áttekintése szerint ezeknek a földrengéseknek a következtében összesen 80 ezer ember halt meg.

A legerősebb földrengést 1939-ben a kelet-anatóliai Erzincan városában észlelték. A földlökések erősségét 7,9-es fokozatúként határozták meg, s 33 ezer ember vesztette életét. Utóbbi időben legerősebben Északnyugat-Törökországban 1999 augusztusában és novemberében rengett a föld. A romok alatt akkor 18 ezer ember lelte halálát.

Afyon tartományban legutoljára 1914-ben pusztított nagy erejű földrengés, amely 400 ember halálát okozta. A földlökések ereje a Richter-skálán 5,1 fokozatot mutatott.