Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Leváltották a külügyminisztert Dél-Koreában

MTI
2002.02.04. 09:24
Kim De Dzsung dél-koreai elnök hétfőn leváltotta Han Szün Szu külügyminisztert. Utódja helyettese, Csoi Szung Hong lett, aki hivatásos diplomataként korábban Nagy-Britanniában és Magyarországon volt nagykövet. A szöuli elnöki szóvivő szerint Han nyújtotta be lemondását a múlt heti kormányátalakítás során, felmentését azonban egyhetes hivatalos amerikai látogatása miatt elhalasztották. Felmentése ellenére Han továbbra is betölti az ENSZ-közgyűlés soros elnöki tisztségét, amelyet szeptemberben foglalt el - tette hozzá Park Szun Szuk elnöki szóvivő, aki ugyancsak múlt hét óta látja el feladatát, ezen a poszton az első nőként Dél-Korea történetében.

Koreai sajtójelentések szerint az elbocsátott miniszter az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti terebélyesedő nyilatkozatháború áldozata lett. A Yonhap dél-koreai hírügynökség azonban úgy tudja, hogy olyan diplomáciai baklövések miatt, mint a vitatott történelemkönyv Japánban történt bevezetésének szöuli kezelése vagy koreai kábítószerüzérek tavalyi kivégzése Kínában, követeltek egyre többen átszervezést a külügyminisztériumban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?