Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Két évet is kaphat a Zimbabweban elfogott újságíró

MTI
2002.02.05. 06:53
Zimbabwében a nemzetközi tiltakozást kiváltó új sajtótörvény alapján hétfőn letartóztatták és megvádolták az első újságírót, a The Independent című brit napilap helyi tudósítóját. Basildon Peta egyben a zimbabwei újságíró szövetség főtitkára is. Petát azzal vádolják, hogy nem figyelmeztette a hatóságokat az újságíró szövetség január 30-i tüntetésére, amelynek résztvevői az új sajtótörvény ellen tiltakoztak. Az újságírót a hararei rendőr-főkapitányságon tartják fogva, és már kedden bíróság elé állítják. A vád alapján akár kétévi szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.

A zimbabwei parlament január 31-én fogadta el a sajtó szabadságát erősen korlátozó törvényt, amely egyebek között bűncselekedetnek minősíti az államfő bírálását vagy nevetségessé tételét. A számos külföldi bírálatot kiváltó jogszabály értelmében zimbabwei újságírók akkreditálása és a külföldi sajtószervek működési engedélyének kiadása egy újonnan létrehozandó állami bizottság hatáskörébe kerül, amelynek tagjait a tájékoztatási miniszter nevezi ki. Basildon Peta letartóztatására éppen akkor került sor, amikor az Európai Unió jelezte, hogy nem kíván további lépéseket tenni a hararei vezetés ellen kilátásba helyezett szankciók ügyében, amíg az unió választási megfigyelői zavartalanul végezhetik munkájukat Zimbabwében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?