Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Amerikai megszállástól tart Észak-Korea

MTI
2002.02.05. 13:08
Észak-Korea kedden megvádolta az Egyesült Államokat, hogy titkos háborús tervet forral a kommunista ország megszállására. Észak-Korea "nem Afganisztán, Irak vagy Jugoszlávia, hatékony támadó erővel és védelemmel rendelkezik bármely agresszor megfutamítására" - tudatta a phenjani vezetés a kormányzó Koreai Munkapárt (KWP) szócsöveként működő Rodong Sinmun napilap hasábjain.

George W. Bush amerikai elnök nemrégiben figyelmeztette Észak-Koreát, Iránt és Irakot, hogy súlyos következményekre számíthatnak, ha tömegpusztító fegyverek gyártására vetemednek. Bush kedden Irán és Irak mellett a "gonoszság tengelyének" egyik pilléreként bélyegezte meg Észak-Koreát. Phenjan szerint Bush kijelentése kis híján felért egy hadüzenettel. Az Egyesült Államok 37 ezer katonát állomásoztat Dél-Koreában a kommunista Észak-Korea elrettentésére az 1950. és 1953. közötti, békeszerződés nélkül véget ért koreai háború örökségeként.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?