Szilvia
5 °C
16 °C

Vádemelés az amerikai al-Kaida tag ellen

MTI
2002.02.06. 06:34
Az Egyesült Államokban, a Virginia állambeli Alexandriában kedden hivatalosan is vádat emeltek az illetékes esküdtszék előtt John Walker Lindh amerikai fiatalember ellen, aki az al-Kaida terrorszervezet fegyveres harcosaként esett fogságba Afganisztánban.

A vádemelés összesen tíz pontra terjed ki. Ezek közt szerepel az összeesküvés külföldön amerikaiak megölésére, tiltott ügyletek a tálib kormányzattal, az al-Kaidának tett szolgálatok, összeesküvés a táliboknak teendő szolgálatokra, illetve tiltott lőfegyver és robbanóeszközök birtoklása és használata erőszakos cselekmények elkövetése során. A vádpontok valamelyest kibővültek az első bírói meghallgatáshoz csatolt iratokban szereplő bűnlajstromhoz képest, de így sem került be a vádpontok közé a hazaárulás, ami alapján halálbüntetés is kiszabható lenne. Így most elvben (és az amerikai ítélkezési gyakorlat fényében nem is elképzelhetetlen módon) a bűnösség kimondása esetén "legfeljebb" háromszoros életfogytiglani, plusz hatszor tíz, valamint egyszer harminc évi szabadságvesztés róható ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?