Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán mégsem találkozik Bush elnökkel

Népszabadság
2002.02.08. 10:48
Orbán Viktor kormányfő jövő hét eleji amerikai programja az utolsó pillanatig függőben volt - értesült a Népszabadság. A szervezők arra számítottak, hogy a miniszterelnök még a választások előtt alkalmat kap egy közös fényképre George W. Bush amerikai elnökkel is. Erre utalt december 17-én keltezett, Bush elnökhöz intézett levelében maga a miniszterelnök is. Orbán főleg nemzetközi kérdéseket taglaló válaszlevelében úgy fogalmazott: "Nagy várakozással tekintek a fenti közös érdekű kérdések, valamint jövőbeni együttműködésünk 2002. február 11. és 12. napján az Egyesült Államokban teendő látogatásom során történő megvitatása elé." A napilap munkatársai úgy értesültek: a találkozó elutasításáról az amerikai politikai tervezés legfelsőbb körében hoztak határozatot. A nemleges döntésnek több oka is lehetett. Az csak az egyik ok, hogy Magyarország légierejét az amerikai vadászgépek helyett svéd Gripen harci gépekkel szereli fel. Az amerikai külpolitika tendenciáit figyelők felhívják a figyelmet arra, hogy a múlt ősszel az elnök a Fehér Házban fogadta Nastase román miniszterelnököt, valamint a napokban Iliescu államfőt is.

Megfigyelők szerint a washingtoni elemzők megütközéssel figyelik a magyar kormánypolitika stílusát, a szélsőjobb térnyerését. Komoly hibának tartják, hogy Orbán mintha nem lenne tudatában annak, hogy az amerikai nagykövet asszony, Nancy Goodman Brinker a Bush család közeli jó barátja. A nagykövet asszonyt durva támadás érte Magyarországon, amihez - megfigyelők szerint - legutóbbi, a Vasárnapi Újságban tett nyilatkozatában gyakorlatilag a miniszterelnök is csatlakozott. Úgy értesültünk, hogy a magyar fél a legutolsó pillanatig szorgalmazta a legfelsőbb találkozó létrejöttét. Ennek érdekében Orbán akár a Salt Lake City téli olimpia megnyitójára is elment volna.