Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Libériában rendkívüli állapotot hirdettek ki

MTI
2002.02.08. 20:40
Charles Taylor libériai elnök pénteken rendkívüli állapotot hirdetett ki az ellenzéki erőknek az ország északi részén kibontakozó támadásai miatt. Az államfő rövid rádióbeszédében kijelentette: egyre nagyobb méreteket ölt a Lofa megyében kirobbant háborúskodás. Mint mondta, az ENSZ által meghirdetett fegyverembargó, valamint az, hogy a kormány képtelen teljes mértékben foglalkozni az állampolgárok gazdasági és szociális jólétével, indokolja a rendkívüli állapot kihirdetését.

A bejelentésre néhány órával azután került sor, hogy a fővárostól, Monroviától alig 35 kilométerre tűzharc robbant ki a szemben álló erők között. A Reuters szerint nincs kizárva, hogy zendülés tört ki a hadseregben. A lázadók állítólag elfoglalták Kleyt, s ennyire még soha nem közelítették meg a fővárost az 1989 és 1997 közötti polgárháború óta. Ezt azonban egyelőre sem hivatalosan, sem pedig független forrásból nem erősítették meg. A lázadók szóvivője a brit hírügynökség abidjani irodájával közölte: az Egyesült Libériaiak a Megbékélésért és a Demokráciáért (LURD) több ezer katonája akár 72 óra alatt Monroviába érhet, de fel kívánják ajánlani Charles Taylornak a lehetőséget a lemondásra és a távozásra.