Szilvia
5 °C
16 °C

Tíz év után ENSZ-megfigyelő Irakban

MTI
2002.02.12. 13:20
Irak - tíz év óta most először - beengedte országába az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának egyik szakértőjét. Andreasz Mavrommatisz ciprusi diplomata, ENSZ-jelentéstevő a Német-Iraki Társaság küldöttségével egy időben érkezett Bagdadba. A volt ciprusi nagykövetet 1999 decemberében nevezték ki a világszervezet Irak ügyében illetékes rendkívüli emberjogi megfigyelőjévé. Elődje, a holland Max van der Stoel - 1992-es egyetlen helyszíni látogatást kivéve - kénytelen volt Genfben, másodkézből szerzett információk alapján végezni munkáját, mert az irakiak nem engedték földjükre lépni.

Bagdadi megfigyelők szerint a Szaddám Huszein iraki elnök ellen irányuló legújabb amerikai fenyegetésekkel függhet össze, hogy az iraki vezetés engedélyezte Mavrommatisz látogatását. Az iraki vezetés a washingtoni fenyegetésekre tekintettel néhány nappal ezelőtt kijelentette: kész feltétel nélküli párbeszédet folytatni az Egyesült Nemzetek Szervezetével - írja a dpa.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?