Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Milosevics a NATO légicsapás jogtalanságát bizonygatja Hágában

MR
2002.02.14. 13:39
Milosevics egykori jugoszláv elnök arról próbálja meggyőzni a hágai törvényszéket, hogy a NATO légicsapásai Jugoszlávia ellen megsértették a nemzetközi jogot. A Nemzetközi Törvényszék emberiség elleni bűnökkel, köztük népirtással vádolja Jugoszlávia egykori államfőjét. A volt jugoszláv elnök szerdai, rövid megnyilatkozása után valójában csütörtökön fejti ki érveit saját maga védelmében. Szlobodan Milosevics beszéde döntően politikai jellegű, azt igyekszik bizonyítani, hogy nemcsak személye ellen alaptalanok a vádak, hanem meg kell védenie az államot is, amit vezetett, annak népét és a politikát, amit tíz esztendőn át folytatott.

Amint a vádakat fölsoroló főügyész és helyettesei, ugyanúgy a volt jugoszláv elnök is videokazettával támasztja alá mondanivalóját. Míg kedden és szerdán a koszovói, a horvát és a szerb nép elviselhetetlen szenvedéseit illusztrálták a vádlók, addig most Szlobodan Milosevics azt mutatja be, milyen atrocitásokat követett el a NATO a délszláv háborúk idején szerbek ellen. A volt jugoszláv elnök tagadja, hogy ki akarta volna űzni az albánokat Koszovóból és azt állítja, hogy Szerbia soha, senki ellen nem kezdett háborút.