Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több tucat rendőrrel végeztek a maoista felkelők

MTI
2002.02.17. 17:20
A nepáli maoista gerillák egyes források szerint 48, más jelentések szerint 53 rendőrrel végeztek a hétvégén. Rendőrségi közlés szerint a maoista fegyveresek az ország északkeleti részén egy rendőrségi épület és egy repülőtér ellen hajtottak végre akciót. A Katmandutól 600 kilométerre északnyugatra lévő Accham rendőrposztja ellen intézett támadásnak biztonsági források szerint huszonhat halottja volt. A maoisták a rendőrposzt közelében lévő Sanphebaga repülőtér ellen is rohamot intéztek és huszonkét rendőrrel végeztek. A támadás idején utas nem tartózkodott a repülőtéren. A repülőtér környékén jelentős mennyiségű fegyvert foglaltak le a hatóságok. Korábbi jelentések szerint Nepál déli részén, Katmandutól mintegy 250 kilométerre öt rendőrt öltek meg a lázadók és legalább ötöt megsebesítettek.

A Himalája hegység területén fekvő ázsiai országban a maoista lázadók az alkotmányos monarchia megdöntéséért harcolnak. Az összetűzéseknek az év vége óta több mint 550 halottja volt, többségük lázadó. Az alkotmányos monarchia ellen lázadó maoisták és a kormányerők 1996 óta tartó összecsapásai eddig összesen több mint 2400 emberéletet követeltek Nepálban.