Jenő
-3 °C
6 °C

Budapestre látogat a román külügyminiszter

Népszabadság
2002.02.18. 07:25
Hétfőn tartja negyedik ülését a két ország által kötött alapszerződés aláírása óta működő magyar-román kormányközi vegyes bizottság. Martonyi János magyar külügyminiszter román kollégáját, Mircea Geoanát látja vendégül ez alkalommal. Ülésezik a vegyes bizottság tizenegy szakbizottsága is. A két külügyminiszter külön is tárgyalást folytat, amelyen az európai és az euroatlanti integráció aktuális kérdéseit vitatják meg, és értékelik a magyar-román egyetértési nyilatkozat decemberi aláírása óta a kétoldalú kapcsolatok terén elért haladást. A felek az alapszerződés aláírásának ötödik évfordulójáról megemlékező közös nyilatkozat aláírását tervezik.

Geoana látogatása előestéjén kijelentette: a román-magyar alapszerződés kiállta a kedvezménytörvény próbáját, a politikai légkör pedig kiváló a két ország között. Úgy vélte: a felszabaduló energiákat Románia és Magyarország gazdasági kapcsolataik fejlesztésére fordíthatják. A román diplomácia vezetője közölte: hétfőn átadja a magyar félnek Bukarest válaszait Orbán Viktor kormányfő tavaly júliusban Marosvásárhelyen tett ajánlatcsomagjára. Ebben egyebek mellett az Erdélyen áthaladó autópálya közös megépítése, illetve kis- és közepes vállalatok tíz-tíz milliárd forintos hitelgarancia-alapjának létrehozása szerepelt. Geoana leszögezte: szükségtelen a romániai magyar konzulátusok hálózatának bővítése.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?