Erik, Alexandra
EUR 386,15 Ft
USD 366,08 Ft
11 °C
23 °C

Budapestre látogat a román külügyminiszter

Népszabadság
2002.02.18. 07:25
Hétfőn tartja negyedik ülését a két ország által kötött alapszerződés aláírása óta működő magyar-román kormányközi vegyes bizottság. Martonyi János magyar külügyminiszter román kollégáját, Mircea Geoanát látja vendégül ez alkalommal. Ülésezik a vegyes bizottság tizenegy szakbizottsága is. A két külügyminiszter külön is tárgyalást folytat, amelyen az európai és az euroatlanti integráció aktuális kérdéseit vitatják meg, és értékelik a magyar-román egyetértési nyilatkozat decemberi aláírása óta a kétoldalú kapcsolatok terén elért haladást. A felek az alapszerződés aláírásának ötödik évfordulójáról megemlékező közös nyilatkozat aláírását tervezik.

Geoana látogatása előestéjén kijelentette: a román-magyar alapszerződés kiállta a kedvezménytörvény próbáját, a politikai légkör pedig kiváló a két ország között. Úgy vélte: a felszabaduló energiákat Románia és Magyarország gazdasági kapcsolataik fejlesztésére fordíthatják. A román diplomácia vezetője közölte: hétfőn átadja a magyar félnek Bukarest válaszait Orbán Viktor kormányfő tavaly júliusban Marosvásárhelyen tett ajánlatcsomagjára. Ebben egyebek mellett az Erdélyen áthaladó autópálya közös megépítése, illetve kis- és közepes vállalatok tíz-tíz milliárd forintos hitelgarancia-alapjának létrehozása szerepelt. Geoana leszögezte: szükségtelen a romániai magyar konzulátusok hálózatának bővítése.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét