Valér
-1 °C
0 °C

Orosz tábornokok a tervgazdálkodás visszaállítását követelik

MTI
2002.02.21. 17:38
Húsz nyugalmazott orosz tábornok és admirális nyílt levélben a választók elárulásával, a Borisz Jelcin elnökéhez hasonló, csődöt okozó politizálással vádolta Vlagyimir Putyin államfőt.

A "Ki felel a széthullásért?" című levelet, amelyet a keményvonalas kommunista Szovjetszkaja Rosszija napilap első oldalán közölt, többek között Igor Rogyionov volt védelmi miniszter és két parlamenti képviselő is aláírta. Az írás szerzői szerint Jelcin és Putyin elnöksége éveinek "tragikus következményeit még a II. világháborús náci agresszióhoz sem lehet hasonlítani". A levél külön támadja az elnököt azért, mert hozzájárult az amerikai haderők közép-ázsiai állomásoztatásához, és ezek a bázisok nem Oszama bin Ladenre, hanem az orosz érdekekre mérnek csapást. "Oroszország külpolitikája az államérdekek kiárusításává vált" - hangsúlyozza a nyílt levél, külön emlékeztetve arra, hogy Putyin bezáratta az egyik legfontosabb kubai orosz bázist, amelynek korábban szerepe volt az Egyesült Államokkal szembeni kémtevékenységben.

A levelet, amelyben az aláírók népszavazást követelnek a szocializmus és a tervgazdálkodás visszaállítására, 48 órával a Haza Védelmezőinek Napja előtt jelent meg. Február 23 volt a szovjet időkben a Hadsereg Napja. Mint a Reuters hírében megjegyzi, a nyílt levél a mai orosz katonai hierarchia jelentős részének álláspontját is tükrözi.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!