Gusztáv
3 °C
6 °C

Cseh kormányszóvivő: A visegrádi országoknak a jövőre kell összpontosítaniuk

MTI
2002.02.24. 13:13
A cseh kormány meg van győződve arról, hogy Orbán Viktor nyilatkozatai nem fogják kedvezőtlenül befolyásolni a visegrádi együttműködést - jelentette ki szombat este Libor Roucek kormányszóvivő.

"A visegrádi négyes országai közötti kapcsolatok olyan erősek és élénkek, hogy Orbán Viktor jelenlegi botlásának sem kellene őket a jövőben megváltoztatniuk" - jelentette ki a szóvivő szombaton este arra reagálva, hogy a magyar kormányfő ismételten bírálta a Benes-dekrétumokat, amelyek alapján a II. világháború után jogfosztottság érte a csehszlovákiai németeket és a magyarokat.

Roucek reméli, hogy Orbán nem akarja átértékelni a II. világháború után kialakult európai elrendezést, amely egyebek között a potsdami nagyhatalmi értekezlet döntésén alapul. "Különféle intézkedések, beleértve a Benes-dekrétumokat, az egyes közép- és kelet-európai országokban, részét képezték a potsdami megállapodásoknak" - mondta Roucek. A visegrádi országoknak úgy mint eddig a jövőre kellene összpontosítaniuk, és nem kellene visszatérniük állandóan a múlthoz - hangsúlyozta a cseh kormányszóvivő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!