Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Cseh kormányszóvivő: A visegrádi országoknak a jövőre kell összpontosítaniuk

MTI
2002.02.24. 13:13
A cseh kormány meg van győződve arról, hogy Orbán Viktor nyilatkozatai nem fogják kedvezőtlenül befolyásolni a visegrádi együttműködést - jelentette ki szombat este Libor Roucek kormányszóvivő.

"A visegrádi négyes országai közötti kapcsolatok olyan erősek és élénkek, hogy Orbán Viktor jelenlegi botlásának sem kellene őket a jövőben megváltoztatniuk" - jelentette ki a szóvivő szombaton este arra reagálva, hogy a magyar kormányfő ismételten bírálta a Benes-dekrétumokat, amelyek alapján a II. világháború után jogfosztottság érte a csehszlovákiai németeket és a magyarokat.

Roucek reméli, hogy Orbán nem akarja átértékelni a II. világháború után kialakult európai elrendezést, amely egyebek között a potsdami nagyhatalmi értekezlet döntésén alapul. "Különféle intézkedések, beleértve a Benes-dekrétumokat, az egyes közép- és kelet-európai országokban, részét képezték a potsdami megállapodásoknak" - mondta Roucek. A visegrádi országoknak úgy mint eddig a jövőre kellene összpontosítaniuk, és nem kellene visszatérniük állandóan a múlthoz - hangsúlyozta a cseh kormányszóvivő.