Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Az SS-tiszt egy nappal a fellebbezés előtt meghalt

MTI
2002.02.25. 19:57
Nyolcvannégy éves korában a németországi Wangenben meghalt Julius Viel egykori SS-tiszt, háborús bűnös. Vielt 2001 áprilisában ítélte el 12 évi börtönre a ravensburgi bíróság hét zsidó kényszermunkás - 1945 márciusában elkövetett - meggyilkolásáért. A volt SS-alhadnagy 1999 óta már előzetes letartóztatásban volt, de tíz nappal ezelőtt megromlott egészségi állapota miatt egy civil kórházba szállították.

Viel, akinek a tanúk szerint "örömet okozott emberi életet elpusztítása" Leitmeritzben (a mai csehországi Litomericében) egy lövészárok ásásánál végzett áldozataival, akiket a terezini koncentrációs táborból szállítottak ide. A német szövetségi bíróságnak kedden kellett volna felülvizsgálni a vádlott és az ügyész által egyaránt benyújtott fellebbezést. Az ügyész eredetileg életfogytiglani börtönbüntetést kért.

A náci háborús bűnös ügyében, aki a II. világháború után újságíróként dolgozott, már a 60-as évek elején vizsgálat indult, de bizonyítékok hiányában felmentették. 1998-ban azonban felbukkant egy szemtanú, egy másik volt náci tiszt, Adalbert Lallier (jelenleg Kanadában élő közgazdász professzor), aki a gyilkosságok idején őrszolgálatot adott Veil közelében. Vallomása alapján egy évvel később Wangenben letartóztatták Vielt. A tárgyaláson Lallier elmondta, hogy sokáig egykori bajtársai iránti lojalitásból hallgatott, de végül egy másik egykori SS győzte meg, hogy tanúskodjon Veil ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!