Valér
-2 °C
0 °C

Újra kezdik Jaruzelski sortűzperét Lengyelországban

MTI
2002.02.26. 18:06
Négy vádlott indítványára kedden egy varsói bíróságon elölről kezdték Wojciech Jaruzelski tábornok, volt államfő, nemzetvédelmi miniszter és hat magas rangú egykori katonai vezető perét az 1970-es tengermelléki munkáslázadás idején leadott sortüzek ügyében.

A tárgyalás több mint három hónapig szünetelt a vezető bíró betegsége miatt, és ilyenkor a vádlottak kérhetik azt, hogy kezdjék újra az eljárást. Kedden az ügyész ismét felolvasta a kötetnyi vádiratot, majd a tárgyalást március 12-re elnapolták.

Az egyik korábbi tárgyaláson a 78 éves tábornok azt mondta, hogy nem érez büntetőjogi - csupán politikai és erkölcsi - felelősséget a legkevesebb 44 halálos és több ezer sebesült áldozatot követelő tengermelléki sortüzekért.

A népi Lengyelországban nem történt felelősségre vonás a történtekért, erre csak az 1989-es fordulat után nyílt lehetőség. A tárgyalás évekig tartó eljárási huzavona után tavaly májusban kezdődött meg Varsóban, de az ügyvédek beadványai és egyes vádlottak távolmaradása miatt többször elnapolták.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!