Solana elismerően szólt a szaúdi herceg közel-keleti rendezési tervéről

BBC Magyar Adás
2002.02.28. 07:42
Abdullah szaúdi koronaherceg a közel-keleti békéről szóló tervét a jövő hónapban esedékes arab csúcsértekezlet elé terjeszti. Javier Solana, az Európai Unió külpolitikai vezetőjének szóvivője a kettejük között Dzsiddában zajlott tárgyalásokat követően elmondta, a szaúdi herceg elkötelezett aziránt, hogy javaslata általános arab állásponttá váljon. A terv értelmében az arab országok elismernék Izraelt cserébe azért, ha Izrael teljes mértékben kivonulna a megszállt arab területekről. A Franciaországban tárgyaló Simon Peresz izraeli külügyminiszter jelentős előrehaladásnak nevezte a szaúdi béketervet. Az új kezdeményezés jelentős fejlemény, és végső megoldást adhat konfliktusra - fogalmazott az izraeli külügyminiszter.

Izraeli katonai egységek csütörtök reggel megöltek öt palesztin rendőrt, miután behatoltak a Ciszjordánia északi részén lévő Dzsenín palesztin autonóm településre. Az elesett öt palesztin rendőr a különleges erőkhöz tartozott. Az izraeli katonai rádió szerint az izraeli egységek körülzárják a dzseníni tábort, és át akarják fésülni a szektort, gyanús elemek után kutatva.

Izraeli katonai források közlése szerint egyedül az öngyilkos palesztin merénylőnő halt meg abban a szerda esti incidensben, amely a ciszjordániai Makkabim zsidó telepnél lévő izraeli katonai ellenőrzőpontnál zajlott le. A kamikazenő, két társa, két izraeli arab csak megsebesült.  • Hírek
  • Támogatások