Ödön
1 °C
11 °C

Solana elismerően szólt a szaúdi herceg közel-keleti rendezési tervéről

BBC Magyar Adás
2002.02.28. 07:42
Abdullah szaúdi koronaherceg a közel-keleti békéről szóló tervét a jövő hónapban esedékes arab csúcsértekezlet elé terjeszti. Javier Solana, az Európai Unió külpolitikai vezetőjének szóvivője a kettejük között Dzsiddában zajlott tárgyalásokat követően elmondta, a szaúdi herceg elkötelezett aziránt, hogy javaslata általános arab állásponttá váljon. A terv értelmében az arab országok elismernék Izraelt cserébe azért, ha Izrael teljes mértékben kivonulna a megszállt arab területekről. A Franciaországban tárgyaló Simon Peresz izraeli külügyminiszter jelentős előrehaladásnak nevezte a szaúdi béketervet. Az új kezdeményezés jelentős fejlemény, és végső megoldást adhat konfliktusra - fogalmazott az izraeli külügyminiszter.

Izraeli katonai egységek csütörtök reggel megöltek öt palesztin rendőrt, miután behatoltak a Ciszjordánia északi részén lévő Dzsenín palesztin autonóm településre. Az elesett öt palesztin rendőr a különleges erőkhöz tartozott. Az izraeli katonai rádió szerint az izraeli egységek körülzárják a dzseníni tábort, és át akarják fésülni a szektort, gyanús elemek után kutatva.

Izraeli katonai források közlése szerint egyedül az öngyilkos palesztin merénylőnő halt meg abban a szerda esti incidensben, amely a ciszjordániai Makkabim zsidó telepnél lévő izraeli katonai ellenőrzőpontnál zajlott le. A kamikazenő, két társa, két izraeli arab csak megsebesült.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?