Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Castro-ellenes menekültek a mexikói nagykövetségen

MTI
2002.02.28. 08:43
Egy autóbusz szerdán áttörte Mexikó havannai nagykövetségének kerítését, és utasai berohantak a diplomáciai testület épületébe. Az akció résztvevői a követség tetejéről Fidel Castro ellenes jelszavakat hangoztattak. A menedéket keresők mintegy tucatnyian lehetnek. Egyéb részleteket nem tudni, mert a rendőrség a terület elhagyására szólította fel az újságírókat.

A rendfenntartó erők kubai lezárták és ellenőrzésük alatt tartják a főváros Miramar negyedében lévő mexikói követség környékének utcáit. A mexikói nagykövetség megrohamozásának kiváltó oka hírügynökségi véleménye szerint Jorde Castaneda mexikói külügyminiszter Miamiban elhangzott múlt heti kijelentése lehet, amely szerint Mexikó kubai nagykövetségének kapui minden kubai előtt nyitva állnak. Mexikói diplomaták azonban most jelezték: rendbontóknak tekintik a hívatlan jövevényeket, és nincs szándékukban menedékjogot biztosítani számukra.

A Reuters szerint a mexikói nagykövetség előtt több száz fiatal kubai gyűlt egybe. A rendőrség agresszívan válaszolt a Kubában szokatlan rendbontásra: a biztonsági emberek gumibotokkal ütötték az embereket, köztük a brit hírügynökség két munkatársát is, és többeket letartóztatta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!