Piroska
3 °C
3 °C

Letartóztatták a mexikói követségfoglalókat Kubában

MTI
2002.03.01. 15:40
A kubai rendőrség pénteken eltávolította Mexikó havannai nagykövetségének épületéből azt a huszonegy kubai fiatalembert, aki szerdán erőszakkal hatolt be a külképviseletre abban a reményben, hogy Mexikó befogadja őket. A kubai kormány közleménye szerint a mexikói hatóságok kérésére hajtották végre péntek hajnalban az akciót, amelynek során fegyvertelen kommandósok tíz perc alatt kihozták a nagykövetségről a kubai fiatalokat.

Gustavo Iruegas mexikói külügyminiszter-helyettes csütörtökön egész nap tárgyalt Havannában az illetékesekkel, valamint Ricardo Pascoe nagykövettel együtt többször is megpróbálta rávenni a külképviseleten tartózkodó kubai fiatalokat az önkéntes távozásra. A kérés elutasítása miatt Pascoe nagykövet hivatalosan és írásban kérte meg a kubai hatóságokat, hogy "a fizikai erőszak minden formáját elkerülve és minimális erőt alkalmazva" távolítsa el a fiatalokat a nagykövetségről.

Elizardo Sánchez, a legismertebb belső kubai ellenzéki csoportosulás, a Nemzeti Megbékélés és Emberi Jogok Kubai Bizottságának vezetője az AFP-nek kijelentette, hogy a rendőrség több száz embert tartóztatott le a szerda este kirobbant követségfoglalási incidens nyomán. Hivatalos kubai közlés szerint azonban "csak" 150 embert vettek őrizetbe. Az ellenzéki vezető arra figyelmeztetett, hogy a követségfoglaló fiatalok valószínűleg súlyos büntetésben részesülnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!