Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Letartóztatták a mexikói követségfoglalókat Kubában

MTI
2002.03.01. 15:40
A kubai rendőrség pénteken eltávolította Mexikó havannai nagykövetségének épületéből azt a huszonegy kubai fiatalembert, aki szerdán erőszakkal hatolt be a külképviseletre abban a reményben, hogy Mexikó befogadja őket. A kubai kormány közleménye szerint a mexikói hatóságok kérésére hajtották végre péntek hajnalban az akciót, amelynek során fegyvertelen kommandósok tíz perc alatt kihozták a nagykövetségről a kubai fiatalokat.

Gustavo Iruegas mexikói külügyminiszter-helyettes csütörtökön egész nap tárgyalt Havannában az illetékesekkel, valamint Ricardo Pascoe nagykövettel együtt többször is megpróbálta rávenni a külképviseleten tartózkodó kubai fiatalokat az önkéntes távozásra. A kérés elutasítása miatt Pascoe nagykövet hivatalosan és írásban kérte meg a kubai hatóságokat, hogy "a fizikai erőszak minden formáját elkerülve és minimális erőt alkalmazva" távolítsa el a fiatalokat a nagykövetségről.

Elizardo Sánchez, a legismertebb belső kubai ellenzéki csoportosulás, a Nemzeti Megbékélés és Emberi Jogok Kubai Bizottságának vezetője az AFP-nek kijelentette, hogy a rendőrség több száz embert tartóztatott le a szerda este kirobbant követségfoglalási incidens nyomán. Hivatalos kubai közlés szerint azonban "csak" 150 embert vettek őrizetbe. Az ellenzéki vezető arra figyelmeztetett, hogy a követségfoglaló fiatalok valószínűleg súlyos büntetésben részesülnek.