Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

II. Alekszij szerint invázió a virtuális pápalátogatás

MTI
2002.03.03. 20:30
II. Alekszij orosz ortodox egyházfő élesen elítélte a szombat esti Moszkva-Vatikán televíziós hidat, s "inváziónak" minősítette az orosz sajtó által "virtuális pápalátogatásnak" nevezett eseményt. A moszkvai Szeplőtelen Fogantatás római katolikus székesegyházban mintegy háromezer hívő gyűlt össze, hogy együtt imádkozzanak II. János Pál pápával. A katolikus egyházfő üdvözölte Róma oroszországi híveit, és Európa jövőjéért, az Európai Unió keresztény, humánus szellemiségéért imádkozott. A televíziós körkapcsolásokkal zajló késő esti istentiszteleten nem csak Róma és Moszkva, hanem Budapest, Bécs, Athén, Strasbourg, és Valencia katolikusai is részt vettek.

A közös ima megtartása az utolsó pillanatig kétséges volt: az orosz vámosok hosszú ideig visszatartották a közvetítéshez szükséges berendezéseket, mivel egyes vámokmányok hiányoztak. Vszjevolod Csaplin, az ortodox egyház szóvivője már a közös ima előtt úgy nyilatkozott, hogy ezzel a rendezvénnyel a Vatikán demonstrálni akarja, hogy ha jelképesen is, de eljuttatják a pápát orosz földre. II. Alekszij szerint a cél, hogy még inkább felerősítsék az ortodox egyház által eddig is bírált hittérítő tevékenységet. A kisszámú oroszországi katolikus hívő viszont úgy gondolja, hogy az új egyházi struktúra igazságszolgáltatást jelent a szovjet időszakban elszenvedett üldöztetésekért.