Lukács
1 °C
14 °C

Nem jön Budapestre a SZER

MTI
2002.03.08. 22:46
Demszky Gábor budapesti főpolgármester ellátogatott a Szabad Európa Rádió (SZER) prágai székházába, s felajánlotta a rádiónak, hogy költözzön Budapestre; a SZER szóvivője azonban elhárította az ajánlatot. Az Amerikai Egyesült Államok által fenntartott SZER jelenleg Prága központjában, az egykori (csehszlovák) szövetségi parlament épületében működik. (1995-ben költözött Münchenből a cseh fővárosba.)

A tavaly szeptemberben az Amerikai Egyesült Államokban elkövetett súlyos terrortámadások után a hatóságok nem tartják kizártnak annak a veszélyét, hogy a SZER központja is támadás célpontjává válhat. A rádió épületét ezért most ejtőernyősök és páncélozott harcjárművek őrzik. A cseh kormány szeretné eltávolítani a rádióközpontot a város szívéből, és megfelelő épületet keres a város külső kerületeiben. Idén januárban a SZER közölte, hogy hajlandó elhagyni az óvárost, amennyiben az új épület bizonyos feltételeknek megfelel.

Demszky Gábor a CTK hírügynökség jelentése szerint felajánlotta, hogy Budapesten megfelelő helyet biztosít a rádióközpont számára, Sonia Winterova szóvivő azonban kijelentette, hogy a SZER egyelőre Prágában szeretne maradni - írta a cseh hírügynökség.