Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Népszavazás Kubában a politikai reformokért?

MTI
2002.03.09. 13:51
Kubai ellenzékiek tízezer aláírást gyűjtöttek össze annak a kezdeményezésüknek a támogatására, amely szerint népszavazást kellene rendezni a karib-tengeri szigetországban a polgári és politikai szabadságjogok helyreállításáról. Erről a Keresztény Felszabadítási Mozgalom - az aláírásgyűjtő kampányt kezdeményező illegális, de a kommunista hatóságok által megtűrt politikai szervezet. A kubai rendszer ellenzéke az ország parlamentjétől várja a népszavazás megszervezését. A kubai alkotmány szerint tízezer támogató aláírás összegyűjtése szükséges ahhoz, hogy egy "alulról indított" kezdeményezést hivatalosan a törvényhozó testület elé lehessen terjeszteni. Az ellenzéki kezdeményezők most ellenőrzik az aláírásokat, és azt tervezik, hogy néhány hét múlva hivatalosan benyújtják indítványukat a parlamentnek - közölte Oswaldo Payá, a Keresztény Felszabadítási Mozgalom elnöke.

Az ellenzéki elképzelés szerint a referendumnak öt kérdésről kellene döntenie: a szólás és az egyesülés szabadságáról, a politikai foglyoknak adandó amnesztiáról, egy új választójogi törvény kidolgozásáról, az új törvény alapján megrendezendő új választásokról és a magánvállalkozások létrehozásának szabadságáról. Az ellenzéki aktivisták 1998-ban kezdték el az aláírásgyűjtést. Oswaldo Payá beszámolója szerint az aktivisták rendszeres hatósági zaklatásnak voltak kitéve, többeket őrizetbe is vettek közülük