Árpád
-2 °C
3 °C

Megkoszorúzták Kossuth szobrát Washingtonban

MR
2002.03.15. 18:00
Százötven éve lépett amerikai földre Kossuth Lajos - erről is megemlékeztek azon az ünnepségen, amelyet a washingtoni Capitoliumban rendezett Jeszenszky Géza nagykövet. A magyar diplomata történészként hozott fel bizonyítékokat arra, hogy Kossuthot páratlan hősként fogadta annak idején a hivatalos Amerika. Például ő volt a második külföldi az Egyesült Államok történelmében, akit meghívtak beszédet tartani a törvényhozás háza elé. A Capitoliumban egyébként központi helyen található Kossuth bronz mellszobra, amelyet az ünnepség résztvevői megkoszorúztak.

Tom Lantos, a képviselőház külügyi bizottságának irányadó demokrata tagja, aki 1990-ben elérte, hogy a szobornak helyet adjanak, Kossuth hagyományainak méltó őrzőjeként emlékezett meg a mai Magyarországról. Úgy vélte, kívülről, Amerikából nézve mindegy, hogy Magyarországon a középtől kicsit jobbra, vagy kicsit balra helyezkedik el a kormány, a lényeg, hogy az országvezetés ne kerüljön sem szélsőbal, sem szélsőjobb kézre.

Paula Dobrianski külügyminiszter-helyettes a következőket mondotta Kossuthról és hatásáról. "Kossuth Lajos gondolkodásában megelőzte korát. Olyasvalaki volt, aki jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy ne csak Europában, hanem az Egyesült Államokban is mélyüljön a demokrácia, hogy ne csak szavakban, hanem tettekben is gyakorolják az esélyegyenlőség elvét, hogy az embert ne a neme, a bőrszíne, vallása, hanem a teljesítménye alapján ítélje meg a társadalom".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?