Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Megkoszorúzták Kossuth szobrát Washingtonban

MR
2002.03.15. 18:00
Százötven éve lépett amerikai földre Kossuth Lajos - erről is megemlékeztek azon az ünnepségen, amelyet a washingtoni Capitoliumban rendezett Jeszenszky Géza nagykövet. A magyar diplomata történészként hozott fel bizonyítékokat arra, hogy Kossuthot páratlan hősként fogadta annak idején a hivatalos Amerika. Például ő volt a második külföldi az Egyesült Államok történelmében, akit meghívtak beszédet tartani a törvényhozás háza elé. A Capitoliumban egyébként központi helyen található Kossuth bronz mellszobra, amelyet az ünnepség résztvevői megkoszorúztak.

Tom Lantos, a képviselőház külügyi bizottságának irányadó demokrata tagja, aki 1990-ben elérte, hogy a szobornak helyet adjanak, Kossuth hagyományainak méltó őrzőjeként emlékezett meg a mai Magyarországról. Úgy vélte, kívülről, Amerikából nézve mindegy, hogy Magyarországon a középtől kicsit jobbra, vagy kicsit balra helyezkedik el a kormány, a lényeg, hogy az országvezetés ne kerüljön sem szélsőbal, sem szélsőjobb kézre.

Paula Dobrianski külügyminiszter-helyettes a következőket mondotta Kossuthról és hatásáról. "Kossuth Lajos gondolkodásában megelőzte korát. Olyasvalaki volt, aki jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy ne csak Europában, hanem az Egyesült Államokban is mélyüljön a demokrácia, hogy ne csak szavakban, hanem tettekben is gyakorolják az esélyegyenlőség elvét, hogy az embert ne a neme, a bőrszíne, vallása, hanem a teljesítménye alapján ítélje meg a társadalom".