Valér
-1 °C
0 °C

Osztrák kárpótlást kapott öt magyar kényszermunkás

MTI
2002.03.18. 16:12
Ezerháromszáz, a második világháború idején Ausztria területén rabszolga- és kényszermunkát végzett magyar állampolgár részesül mostantól az Osztrák Megbékélési Alap juttatásaiból; a gesztus értékű összeget elsőként öt magyar áldozat vette át az osztrák nagykövettől hétfőn Budapesten.

Az Osztrák Megbékélési Alap kuratóriumában a magyar kormányt képviselő Fónagy János közlekedési és vízügyi miniszter hangsúlyozta: a pénz rendelkezésre áll, nehézséget jelent azonban, hogy valóban minden érintettet megtaláljanak, hiszen nem készültek listák, feljegyzések az elhurcoltak személyéről. Ezért arra kérnek mindenkit, ha tudnak olyanokról, akiknek a juttatás járhat, lépjenek kapcsolatba magyar partnerszervezetükkel, a Magyar Zsidó Örökség Alapítvánnyal, vagy közvetlenül az osztrák alappal.

A rendelkezésre álló összegről szólva elmondta: az összesen 6 milliárd schillinges alapot részben az Osztrák Köztársaság, illetve a szövetségi tartományok költségvetéséből, valamint az osztrák ipar önkéntes befizetéseiből töltötték fel. Tájékoztatása szerint a mezőgazdasági munkára elhurcoltak 20 ezer, az ipari munkát végzők 35 ezer, a rabszolgamunkára beosztottak pedig 107 ezer schillingnek megfelelő összegnyi juttatásban részesülnek, amelyet az egykori kényszermunkások örökösei is megkaphatnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!