Huszonötezer gibraltári tiltakozott a spanyol-brit területi tárgyalások miatt

MTI
2002.03.18. 19:38
Gibraltári lakosok tömegei tüntettek hétfőn a brit gyarmat státusáról folytatott brit-spanyol tárgyalások ellen. A helyi rendőrség becslése szerint hozzávetőleg huszonötezren vonultak az utcákra a 30 ezer lakosú területen.

Peter Caruana gibraltári miniszterelnök felolvasta a tüntető tömeg előtt a gibraltári politikai pártok, társadalmi és szakmai szervezetek közös nyilatkozatát, amelyben felszólítják a brit kormányt, hogy szüntesse be a tárgyalásokat Madriddal Gibraltár jövőjéről. A terület jövőjéről csak annak lakossága dönthet az önrendelkezési jog alapján - idézett a nyilatkozatból az AFP.

Az utóbbi időben felélénkültek a tárgyalások Nagy-Britannia és Spanyolország között a három évszázada Nagy-Britanniához tartozó pireneusi terület jövőjéről. A felek egyetértésben hangoztatják, hogy nyárig szeretnének megállapodásra jutni.

A hat négyzetkilométernyi terület a Pireneusi-félsziget legdélibb részén, a Gibraltári-szoros és a Földközi-tenger partján fekszik. Nagy-Britannia 1704-ben, a spanyol örökösödési háborúban megszerezte ezt a katonailag fontos sziklafokot, s Spanyolország kénytelen volt "örökre átengedni" e területet a brit koronának a spanyol örökösödési háborút lezáró, 1713-as utrechti békében. Madrid most jogot formál Gibraltár birtokára.  • Bankszámla