Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Szabadon ünnepelhetik az újévet Afganisztánban

2002.03.21. 11:09
Az afgán újév megünneplésére Mazari-Sharif városába utazott Hamid Karzai, az átmeneti afgán kromány vezetője. Decemberi beiktatása óta Karzai először jár a városban. A látogatást különleges biztonsági intézkedések kísérik. Több mint négy hónap telt el azóta, hogy az Északi Szövetség katonái kiűzték a városból a tálibokat. A BBC Mazari-Sharifban tartózkodó tudósítója szerint a városban nagy izgalom előzi meg az ünnepet.

Március 21-e a perzsa nyelvcsaládhoz, illetve kultúrkörhöz tartozó népek számára nemcsak a tavasz, hanem az új esztendő kezdetét is jelzi. A hagyomány szerint a nevruz ünnep csaknem háromezer éves, az ókori Perzsiából származik, és Zarathustra vallásához kötődik. Ilyenkor arra emlékeznek, hogy Kave, a kovács győzelmet aratott a zsarnok Zohak fölött és ez a jó, a fény győzelme volt a gonosz, a sötétség felett. A nevruz hagyományos ünneplését a tálibok betiltották - emlékeztet az MTI.

A bejelentés egybeesik azzal, hogy az Egyesült Államokban véget ér a tavaly novemberben indított, ötezer külföldi állampolgár megkérdezését célzó kihallgatássorozat. Az amerikai hatóságok valójában e személyeknek csak mintegy felével tudtak kapcsolatba lépni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!