Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Szakadás a szerb elnök és miniszterelnök között

MTI
2002.03.23. 18:47
A szerb miniszterelnök megszakít minden együttműködést Jugoszlávia elnökével, amiért az utóbbi nem hajlandó meneszteni a szerbiai kémügyben felelősnek tartott Ace Tomic tábornokot, a katonai biztonsági szolgálat vezetőjét - mondta az AP-nek Vladan Batic szerb igazságügy-miniszter. Az amerikai hírügynökség értékelése szerint a döntés a Zoran Djindjic szerb miniszterelnök és Vojislav Kostunica jugoszláv államfő között fokozódó rivalizálás újabb jele.
Batic azt vetette Kostunica szemére, hogy védelmezi elődje, Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök "cimboráit" - egyértelmű célzásként Tomicra. "Nem lesz további együttműködés Kostunicával, nem működhetünk együtt olyasvalakivel, aki bűnözőket véd" - mondta a szerb igazságügyi tárca birtokosa, s célzott arra, hogy esetleg maga Kostunica is bűnügyi felelősségre vonható lesz Tomic leváltásának megtagadásáért.
Djindjic azért követeli Tomic leváltását, mert hónapokon át nem tájékoztatta őt arról, hogy a szerb kormányfő helyettese, Momcilo Perisic kémügybe keveredett. Djindjic szerint Perisicnek és a kémügy másik szereplőjének, John David Neighbor amerikai diplomatának a letartóztatásakor Tomic és az általa vezetett katonai biztonsági szolgálat szabálytalanul járt el, Kostunica azonban ezt nem így látja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!