Ágnes
2 °C
11 °C

Jimmy Carter Kubába készül

MTI
2002.03.23. 20:58
James "Jimmy" Earl Carter volt amerikai elnök arra készül, hogy még az idén Kubába utazzék, hacsak Washington ebben meg nem akadályozza. Carter lenne az első olyan volt amerikai elnök, aki Fidel Castro hatalomra jutása óta a kommunista szigetországba látogat. A kubai államfőtől hivatalos meghívást kapott, de még nem tudja, hogy mikor utazik. Még nincs meg a napirend - mondta szombaton az AP hírügynökségnek Kay Torrance, az atlantai Carter Központ szóvivője. Carter a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva előzőleg közölte, hogy szerinte a Bush-kormány nem fogja megakadályozni a látogatást. - Engedély nélkül nyilván nem mehetünk. A hallgatólagos beleegyezésüket várom, nem az áldásukat - mondta. A látogatás a Carter Központ egyik programjának része lenne, amely kapcsolatok létrehozására irányul az Egyesült Államokban élő kubai emigránsok és a Castro-kormány között.
Carter szándéka az, hogy javítson a két ország között lévő viszonyon, nem pedig az, hogy ultimátumot adjon át. Véleménye szerint a kereskedelem és az amerikaiak látogatása Kubába a szabadság előnyeinek felismerését eredményezné.
- Ez a legjobb út a változásokhoz, nem pedig a kubai nép megbüntetése az embargóval, ami Castrót hőssé avatja a nép szemében, mert megvédi őt az amerikai visszaélésektől - hangoztatta a volt elnök a CNN-ben.