EU intés és dicséret a magyaroknak

Népszabadság
2002.03.26. 06:34
A közbeszerzések terén elsősorban az autópálya-építés körüli problémákat, a közmédia rendezetlenségét kifogásolja, valamint sürgeti az egészségügy rendbetételét és a regionális egyenlőtlenségek leküzdését az Európai Parlament hazánkról szóló országjelentése. Ennek első változatát tegnap kezdték tárgyalni Brüsszelben, az EP külügyi bizottsága várhatóan júliusban készíti el a végleges jelentést. A tervezet ösztönzi az infláció csökkentését és a költségvetési fegyelem szigorítását. Üdvözli a romák helyzetének javítására kidolgozott programot és a kedvezménytörvény utáni magyar-román megállapodást. Felhívja a figyelmet a közigazgatás és a köztisztviselők tényleges függetlenségének biztosítására. A jelentés többi része általában jónak vagy nagyon jónak ítéli meg Magyarország felkészültségét.

A Csehországról szóló jelentés több pontban foglalkozik a Benes-dekrétumokkal. Üdvözli, hogy Prága önként felülvizsgálja, mely törvények mondanak ellent az uniós jogszabályoknak. Az EP nem tartja a csatlakozás feltételének az összes dekrétum hatálytalanítását, de elvárja, hogy Prága érvénytelenítse a németek és a magyarok ellen különösen diszkriminatív részeket a dekrétumok közül.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás