Judit
2 °C
7 °C

EU intés és dicséret a magyaroknak

Népszabadság
2002.03.26. 06:34
A közbeszerzések terén elsősorban az autópálya-építés körüli problémákat, a közmédia rendezetlenségét kifogásolja, valamint sürgeti az egészségügy rendbetételét és a regionális egyenlőtlenségek leküzdését az Európai Parlament hazánkról szóló országjelentése. Ennek első változatát tegnap kezdték tárgyalni Brüsszelben, az EP külügyi bizottsága várhatóan júliusban készíti el a végleges jelentést. A tervezet ösztönzi az infláció csökkentését és a költségvetési fegyelem szigorítását. Üdvözli a romák helyzetének javítására kidolgozott programot és a kedvezménytörvény utáni magyar-román megállapodást. Felhívja a figyelmet a közigazgatás és a köztisztviselők tényleges függetlenségének biztosítására. A jelentés többi része általában jónak vagy nagyon jónak ítéli meg Magyarország felkészültségét.

A Csehországról szóló jelentés több pontban foglalkozik a Benes-dekrétumokkal. Üdvözli, hogy Prága önként felülvizsgálja, mely törvények mondanak ellent az uniós jogszabályoknak. Az EP nem tartja a csatlakozás feltételének az összes dekrétum hatálytalanítását, de elvárja, hogy Prága érvénytelenítse a németek és a magyarok ellen különösen diszkriminatív részeket a dekrétumok közül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?