Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szlovákiában nem támogatják a cigánytelepek felszámolását

RSK
2002.03.28. 16:09
A kelet-szlovákiai Svinia községben lakossági tiltakozást váltott ki a polgármester cigánytelep-felszámoló programja. Az ezernégyszáz lelkes Svinia lakosságának harmada írta alá azt a petíciót, amelyben a romák által lakott kalyibák megszüntetése és újjáépítése ellen tiltakoznak. Az Európai Unió és a szlovák kormány támogatásával tervezett lakásépítési akció főként a négy évvel ezelőtti árvíz során megrongálódott házak lerombolását és újjáépítését célozná.

Szlovákiában nem az első eset, amikor egy településvezető a lakosság tiltakozása ellenére visz keresztül roma lakásépítési programot. Tavaly márciusban Medzilaborce városban heves tiltakozást váltott ki, amikor a polgármester kormánytámogatással egy környékbeli nyomortelepről a városba akart költöztetni öt roma családot. Az érintettek azóta új, komfortos otthonaikban élnek.