Salamon
-1 °C
13 °C

Korrupcióellenes ügyészséget hoz létre a román kormány

MTI
2002.03.29. 11:21
Szeptember elsejétől külön ügyészség veszi fel a harcot a korrupció súlyos eseteivel szemben Romániában. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (PNA) felállításával a román kormány még a NATO prágai csúcsértekezlete előtt bizonyítani kívánja, hogy komolyan veszi a korrupció visszaszorítására tett ígéreteit.

A román kormány csütörtöki ülésén hozott döntés értelmében az új ügyészség hatáskörébe kerül hivatalból minden olyan klasszikus korrupciós ügy - megvesztegetés, hivatali befolyással való üzérkedés -, illetve a korrupcióval közvetlen kapcsolatban álló eset - közérdeket sértő hatalmi visszaélés, pénzmosás, kábítószer-kereskedelem, csalárd bankcsőd, adócsalás, bűnszövetkezet létrehozása -, ahol a kár nagysága meghaladja a 100 ezer eurót, vagy súlyos zavarokat okoz valamely közintézmény működésében.

Hivatalból a PNA fog foglalkozni minden olyan korrupciós üggyel, amelyben parlamenti képviselők, kormánytagok, bírák, prefektusok, a közigazgatásban, az állami vállalatoknál, a bankoknál, vagy a tőzsdei felügyeletnél vezető tisztséget betöltő személyek érintettek.