Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Korrupcióellenes ügyészséget hoz létre a román kormány

MTI
2002.03.29. 11:21
Szeptember elsejétől külön ügyészség veszi fel a harcot a korrupció súlyos eseteivel szemben Romániában. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (PNA) felállításával a román kormány még a NATO prágai csúcsértekezlete előtt bizonyítani kívánja, hogy komolyan veszi a korrupció visszaszorítására tett ígéreteit.

A román kormány csütörtöki ülésén hozott döntés értelmében az új ügyészség hatáskörébe kerül hivatalból minden olyan klasszikus korrupciós ügy - megvesztegetés, hivatali befolyással való üzérkedés -, illetve a korrupcióval közvetlen kapcsolatban álló eset - közérdeket sértő hatalmi visszaélés, pénzmosás, kábítószer-kereskedelem, csalárd bankcsőd, adócsalás, bűnszövetkezet létrehozása -, ahol a kár nagysága meghaladja a 100 ezer eurót, vagy súlyos zavarokat okoz valamely közintézmény működésében.

Hivatalból a PNA fog foglalkozni minden olyan korrupciós üggyel, amelyben parlamenti képviselők, kormánytagok, bírák, prefektusok, a közigazgatásban, az állami vállalatoknál, a bankoknál, vagy a tőzsdei felügyeletnél vezető tisztséget betöltő személyek érintettek.