Judit
3 °C
7 °C

Véget érhet a 30 éves polgárháború Angolában

BBC Magyar Adás
2002.04.04. 09:36
José Eduardo Dos Santos angolai elnök bejelentette, hogy véget ért az országban harminc éve folyó polgárháború. Az UNITA felkelőivel kötendő békemegállapodás formális aláírása előtt mondott beszédében Dos Santos ígéretet tett arra, hogy minden hatalmában álló eszközzel a békefolyamat sikeréért cselekszik majd. Az angolai elnök szabad választások megtartására is ígéretet tett, de nem közölt részleteket azok lehetséges időpontjáról.

Az UNITA vezetője, Paulo Lukamba tábornok a maga részéről kifejtette, hogy a békeszerződés aláírása politikai döntés eredménye, és az nem tartalmazza a katonai megadást. Lukamba tábornok szerint a legfontosabb feladat most a mintegy 50 ezer UNITA-felkelő leszerelése. A BBC luandai tudósítója megjegyzi, hogy több korábbi békekezdeményezés kudarcba fulladt, de az angolaiak többsége optimista, hogy a mostani megállapodás megvalósulhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?