Ivó, Milán
EUR 383,79 Ft
USD 365,37 Ft
6 °C
26 °C

Ismét Meciar a HZDS elnöke

MTI
2002.04.20. 18:55
Ismét Vladimír Meciart választotta elnökévé Nyitrán megtartott szombati közgyűlésén az ellenzéki Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom - Néppárt (HZDS - LS). Meciar egyetlen jelöltként indult az általa alapított mozgalom elnöki posztjáért. Az idén hatvanéves szlovák politikus 1991-ben hozta létre mozgalmát. Azóta három alkalommal volt kormányzati pozícióban és 1998-ban több mint fél éven át a legfontosabb államfői jogkörök is az ő kezében voltak. Meciar 1999-ben az új köztársasági elnök választásán is indult, de a jelenlegi államfővel, Rudolf Schusterrel szemben a második fordulóban alul maradt. A Vladimír Meciar vezette HZDS az 1998-as választásokon elért eredményei alapján kis híján ismét kormányt alapíthatott volna, de az ellenében indult pártok széles összefogása nyomán a jelenlegi koalíciós kormányt eredetileg alkotó pártok kaptak megbízást kormányalakításra.

Vladimír Meciar akkori, emlékezetes televíziós "búcsúinterjújában" híveitől könnyes szemmel, egy halotti éneket eldalolva köszönt el és parlamenti mandátumát sem érvényesítette, mondván, hogy örökre távozik a közéletből. Mozgalmát ennek ellenére 2000-ben néppárttá szélesítette s tovább politizált: most pedig ismét kormányozni készül.

Az idén ősszel esedékes parlamenti választásokon az általa vezetett HZDS - LS a legnagyobb, 25-30 százalékos eséllyel indul, lehetséges koalíciós partnerei azonban már többször jelezték: a HZSD - LS-sel legfeljebb Meciar távozása esetén lépnének koalícióra.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek