Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vandál pusztítás a kassai zsidó temetőben

MTI
2002.04.22. 09:00
A kelet-szlovákiai Kassa régi zsidó temetőjében vandálok tönkretettek mintegy százharminc sírkövet a hét végén - közölte vasárnap Zuzana Bobriková, a kassai önkormányzat szóvivője. A tettesek a temető legrégibb részén, az ortodox zsidók nyugvóhelyén borítottak fel és törtek össze faragott sírköveket. Bobriková a sírok meggyalázását úgy minősítette, mint a legjelentősebb támadás, amely a holokauszt óta a kassai zsidók közösségét érte. A gyakran jóvátehetetlen károk nagyságát egyelőre még nem becsülték fel - tette hozzá a szóvivőnő.

A TASR szlovák hírügynökség jelentése szerint a kassai zsidó temető meggyalázását a zsidó asszonyok szövetségének elnöke fedezte fel vasárnap reggel. Jossi Steiner, a 230 ezer lakost számláló Kassa rabbija a történteket kommentálva kijelentette, hogy "összetört egy álom", de "a gonoszság nem győzedelmeskedhet és nem örülhet tragédiánknak". A rabbi azt reméli, hogy "a jóakaratú emberek segítenek nekünk jóvátenni ezt az embertelen cselekedetet". A rendőrség nem zárja ki, hogy a zsidó temető feldúlása összefüggésben áll Adolf Hitler születésének 113. évfordulójával. (A náci vezér 1889 április 20-án született.). Két másik szlovákiai zsidó temetőt - a kelet-szlovákiai Varannóban és a nyugat-szlovákiai Léván - 2001 májusában, illetve júniusában szintén vandál támadás ért