Aliz
6 °C
14 °C

Több tízezren tüntetnek Franciaországban Le Pen ellen

MTI
2002.04.22. 18:47
Hétfőn több francia városban - Marseille-ben, Carpentras-ban, Rouen-ban, Angers-ban, Lyonban, Rennes-ben és Béthune-ben gimnazisták és egyetemisták vonultak az utcákra ezres menetekben, tiltakozva az ellen, hogy a szélsőjobboldali pártvezér bejutott a francia elnökválasztási küzdelem második fordulójába. A választási eredmények vasárnap esti bejelentése után már az éjszaka számos Le Pen-ellenes demonstrációra került sor a fővárosban és vidéki településeken.

Párizs szívében hétfőn hajnalban 15 ezer tüntető vonult a République tértől és Bastille-tól a Concorde térre, 500-an a nemzetgyűlés épülete előtt demonstráltak, "Le Pen fasiszta!" jelszavakkal. Hasonló spontán tüntetések voltak vasárnap éjjel Strasbourgban, Caen-ban, Bordeaux-ban, Poitiers-ban is.

Április 27-re, szombatra a rasszizmus valamennyi formája, az intolerancia ellen, a jogegyenlőség védelmében kíván megmozdulást szervezni a MRAP (Mozgalom a rasszizmus ellen a népek közötti barátságért) és az LDH ( Emberi Jogok Ligája). A LICRA (Rasszizmus és antiszemitizmus elleni Liga ) valamint a franciaországi zsidó ifjúsági szervezetek uniója, az UEJF a párizsi Panteonhoz vasárnapra akarja összehívni az idegengyűlöletet elutasítók megmozdulását. A négy szervezet aktivistái már hétfőn megkezdik a demonstrációk előkészítését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?