Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Több tízezren tüntetnek Franciaországban Le Pen ellen

MTI
2002.04.22. 18:47
Hétfőn több francia városban - Marseille-ben, Carpentras-ban, Rouen-ban, Angers-ban, Lyonban, Rennes-ben és Béthune-ben gimnazisták és egyetemisták vonultak az utcákra ezres menetekben, tiltakozva az ellen, hogy a szélsőjobboldali pártvezér bejutott a francia elnökválasztási küzdelem második fordulójába. A választási eredmények vasárnap esti bejelentése után már az éjszaka számos Le Pen-ellenes demonstrációra került sor a fővárosban és vidéki településeken.

Párizs szívében hétfőn hajnalban 15 ezer tüntető vonult a République tértől és Bastille-tól a Concorde térre, 500-an a nemzetgyűlés épülete előtt demonstráltak, "Le Pen fasiszta!" jelszavakkal. Hasonló spontán tüntetések voltak vasárnap éjjel Strasbourgban, Caen-ban, Bordeaux-ban, Poitiers-ban is.

Április 27-re, szombatra a rasszizmus valamennyi formája, az intolerancia ellen, a jogegyenlőség védelmében kíván megmozdulást szervezni a MRAP (Mozgalom a rasszizmus ellen a népek közötti barátságért) és az LDH ( Emberi Jogok Ligája). A LICRA (Rasszizmus és antiszemitizmus elleni Liga ) valamint a franciaországi zsidó ifjúsági szervezetek uniója, az UEJF a párizsi Panteonhoz vasárnapra akarja összehívni az idegengyűlöletet elutasítók megmozdulását. A négy szervezet aktivistái már hétfőn megkezdik a demonstrációk előkészítését.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek