Emma
-2 °C
6 °C

Több tízezren tüntetnek Franciaországban Le Pen ellen

MTI
2002.04.22. 18:47
Hétfőn több francia városban - Marseille-ben, Carpentras-ban, Rouen-ban, Angers-ban, Lyonban, Rennes-ben és Béthune-ben gimnazisták és egyetemisták vonultak az utcákra ezres menetekben, tiltakozva az ellen, hogy a szélsőjobboldali pártvezér bejutott a francia elnökválasztási küzdelem második fordulójába. A választási eredmények vasárnap esti bejelentése után már az éjszaka számos Le Pen-ellenes demonstrációra került sor a fővárosban és vidéki településeken.

Párizs szívében hétfőn hajnalban 15 ezer tüntető vonult a République tértől és Bastille-tól a Concorde térre, 500-an a nemzetgyűlés épülete előtt demonstráltak, "Le Pen fasiszta!" jelszavakkal. Hasonló spontán tüntetések voltak vasárnap éjjel Strasbourgban, Caen-ban, Bordeaux-ban, Poitiers-ban is.

Április 27-re, szombatra a rasszizmus valamennyi formája, az intolerancia ellen, a jogegyenlőség védelmében kíván megmozdulást szervezni a MRAP (Mozgalom a rasszizmus ellen a népek közötti barátságért) és az LDH ( Emberi Jogok Ligája). A LICRA (Rasszizmus és antiszemitizmus elleni Liga ) valamint a franciaországi zsidó ifjúsági szervezetek uniója, az UEJF a párizsi Panteonhoz vasárnapra akarja összehívni az idegengyűlöletet elutasítók megmozdulását. A négy szervezet aktivistái már hétfőn megkezdik a demonstrációk előkészítését.