Tüntetés Le Pen ellen Párizsban

MTI
2002.04.22. 23:09
Több mint tízezer fiatal vonult fel hétfőn este fegyelmezett menetben Párizsban, a République tértől a Bastille-ig Le Pen szélsőjobboldali elnökjelölt ellen tiltakozva. A demonstrálók "Erősebbek vagyunk a gyűlöletnél", "Nemet mondunk az FN-re" , "Le Pen nem tör át" feliratú táblákat emeltek a magasba, kórusban skandálták: "első, második, harmadik generáció, mindannyian bevándorlók gyermekei vagyunk". Sokan vittek olyan táblákat is, amelyen ez állt: "Chirac, rád fogok szavazni, de nem szeretlek". Ezzel egy időben Lyonban is ifjúsági tömegtüntetés volt, ott 30 ezren vettek részt a megmozdulásban. A nap folyamán Franciaország más városaiban is hasonló demonstrációk voltak, összesen százezren vettek részt ezeken a megmozdulásokon. A vasárnapi elnökválasztási első fordulóban minden előrejelzést meghazudtolva a szélsőjobboldali, idegengyűlöletéről közismert Nemzeti Front (FN) elnökjelöltje, Jean-Marie Le Pen másodikként bejutott a május 5-i elnökválasztás döntőjébe, s ezzel elütötte a továbbjutástól a vasárnapig biztos esélyesnek vélt Lionel Jospin szocialista miniszterelnököt.

Franciaországban a közvetlen elnökválasztás bevezetése óta még nem volt példa arra, hogy a baloldal ne képviseltesse magát a döntő fordulóban, a szélsőjobboldal jelöltje pedig egyetlen párharcban nem kapott még szerepet. A második fordulóban Jacques Chirac, a jobbközép jelöltje mérkőzik meg a francia politikai életben szalonképtelenként kezelt FN-vezérrel. A hétfőn közzétett közvélemény-kutatások szerint a május 5-i versengés előre eldöntöttnek látszik, a jelenlegi állás szerint Chirac 77-80 százalékos elsöprő fölénnyel verheti meg ellenfelét. A precedens nélküli politikai botrány alapjaiban mozgatja meg a francia közéletet. Az első fordulóból kiesett további 14 jelölt többsége és számos közéleti szereplő már vasárnap este vagy hétfőn nyilatkozott arról, hogy a második fordulóban melyik elnökjelölt támogatására buzdítja a választókat. A két hagyományosan szembenálló nagy politikai tábor között széles konszenzus formálódik: a mérsékelt konzervatívok Chirac mellett, a baloldal képviselői Le Pen ellen fognak voksolni. Egyedül Bruno Mégret, az FN-ből négy éve kivált másik idegengyűlölő kispárt elnöke üdvözölte Le Pen bejutását a döntőbe. A két szélsőjobboldali formáció a vasárnapi voksoláson együtt 20 százalékos támogatást kapott a szavazóktól.

A politikusok mellett civilszervezetek sokasága szólítja fel tagjait Le Pen győzelmének megakadályozására. Hétfőn három rendőrszakszervezet fordult közös közleményben tagságához. Körlevelükben leszögezték "Bizonytalankodásra nincs idő, útját kell állni Le Pennek, szavazz Chirac elnökre!" Jean-Marie Lustiger párizsi bíboros hétfőn felháborodásának adott hangot Le Pen választási sikere estéjén elhangzott megnyilatkozása miatt, amelyet II. János Pál katolikus egyházfőtől kölcsönzött. Az FN-vezér győzelmi üzenetében "Ne féljetek átlépni a remény küszöbén!" idézettel biztatta a franciákat, hogy támogassák őt a második fordulóban. A párizsi főpap közleményben utasította vissza a katolikus egyház és a keresztény hívők nevében, hogy a Szentírás szavait politikai kampánycélokra használják fel. Lustiger a vasárnapi választási eredményt a francia társadalom "mély válságáról" tanúskodó jelzésnek minősítette.  • Bankszámla