Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szétverték az ellenzéki tüntetést Azerbajdzsánban

MTI
2002.04.28. 09:11
Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban erőszak alkalmazásával oszlattak fel szombaton rohamrendőrök egy ellenzéki tüntetést. A Heydar Aliyev államfő lemondását követelő tüntetők közül 18 személyt, köztük két ellenzéki pártvezetőt vettek őrizetbe. Az összecsapás akkor robbant ki, amikor a mintegy 400 tüntető megpróbált bejutni a város központjában lévő Szabadság térre, ahol a hatósági tiltás ellenére gyűlést akartak tartani. A mintegy 800 rohamrendőr azonban kíméletlenül megakadályozta a tüntetés megtartását és feloszlatta a tömeget. A rendőrség közlése szerint öt rendőr és egy tüntető sebesült meg. Az AFP helyszínen tartózkodó tudósítója viszont arról számolt be, hogy több tüntető csurom véresen kényszerült menekülni.

Az autoriter politikát folytató Heydar Aliyevet több alkalommal bírálták nemzetközi emberi jogi csoportok, amiért kíméletlenül elbánik a másként gondolkodókkal és a független tömegtájékoztatással. Aliyevet 1998-ban választották újra államfővé, de az ellenzéki pártok bojkottálták, a külföldi megfigyelők pedig antidemokratikusnak minősítették a választást.