Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Végső búcsú a nácizmus osztrák áldozataitól

MTI
2002.04.28. 22:24
Ünnepélyes külsőségek között temették el vasárnap Bécsben a Spiegelgrund klinikán a nácizmus eutanázia-programjának keretében megölt 789 gyerek földi maradványait, amelyeket a közelmúltig preparátumok formájában a bécsi egyetemen használtak jogtalanul. Mire a történelem e szomorú fejezete lezárult, más áldozatok testéből készült ezernyi további preparátum került elő. Az urnák közül 597 a hozzátartozók kérésére már néhény nappal ezelőtt a nyilvánosság kizárásával a Bécs által biztosított díszsírhelyre került, a vasárnapi jelképes ünnepi aktuson két urnát temettek el.

Thomas Klestil államfő több száz gyászoló előtt rámutatott: Ausztria túl sokáig nem akart emlékezni a bűnökre, amelyekben oly sok osztráknak része volt. Heinrich Grossnak, a Spiegelgrund egykori főorvosának folyamatban lévő perére utalva hangsúlyozta, hogy a jogállamiság keretében a tetteseket feltétlenül felelősségre kell vonni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?