Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarország egy éve halogatja Sisic kiadatását

MTI
2002.04.29. 13:25
Magyarország idestova egy éve halogatja már Emir Sisic jugoszláv pilóta kiadását Horvátországnak - írta vasárnapi számában a Jutarnji List című zágrábi újság. A horvát napilap emlékeztetett rá, hogy Sisicet az Interpol útján kiadott horvát körözőlevél alapján tavaly május 9-én vették őrizetbe Magyarországon. A lap szerint a horvát igazságügyi minisztérium a törvényes határidőn belül hivatalosan kérte, és Tonino Picula horvát külügyminiszter is úgy nyilatkozott ez év elején, hogy a kiadatás már csak napok kérdése.

Sisicet, valamint egykori felettesét Dobrivoje Opacic alezredest a varasdi (Varazdin) körzeti törvényszék 1992-ben távollétükben 20 évi szabadságvesztésre ítélte. A jogerős ítélet szerint Opacic a bihaci volt jugoszláv katonai repülőtéren 1992. január 7-én parancsot adott Sisicnek, hogy lője le az Európai Unió megfigyelőinek két helikopterét. Sisic felszállt MIG-21-esével, Varasd közelében kilőtt két rakétát, s lelőtte az egyik helikoptert. Négy olasz megfigyelő életét vesztette - olvasható a lapban.