Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Feketemunkások is felvonulnak Milánóban május elsején

MTI
2002.04.30. 13:45
Május elsején Milánóban azok is felvonulnak, akiknek rendkívül bizonytalan a munkajogi helyzetük, így a feketén alkalmazottak, a részmunkaidőben vagy csak külsősként dolgozók.

Olaszországban a nagy szakszervezeti szövetségek (CGIL, CISL, UIL) az idei ünnepen is megrendezik a maguk nagyszabású gyűléseit. E három szervezet főtitkárai - Sergio Cofferati, Savino Pezzotta és Luigi Angeletti - Bolognában mondanak beszédet a felvonulók előtt. A központi téma az lesz, amely az elmúlt hónapokban megrengette a munka világát, és kiélezte az ellentéteket a munkavállalók érdekvédelmi szervezetei és a kormány között. A szakszervezetek ugyanis továbbra is ellenzik Silvio Berlusconi jobbközép kormányának a reformtervét, amely révén meg akarja szüntetni a munka törvénykönyvének néhány cikkét, különösen azt, amely mindeddig szigorú korlátokat szabott az önkényes elbocsátásoknak.

Ugyanezek a szakszervezetek Rómában az idén is megrendezik a hagyományos május elsejei óriáskoncertet. Ezúttal azonban megpróbálják enyhíteni a kulturális rendezvény politikai jellegét. Tavaly ugyanis éppen a választási kampány kellős közepén került sor a koncertre, és akkor számos rockzenész nyíltan bírálta a jobboldalt (amely két héttel később hatalomra került, leváltva a balközép kormányt).

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!