Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Spanyol fennhatóságot követel Gibraltárnak Aznar

BBC
2002.04.30. 15:57
Spanyolország soha nem adja fel követelését a Gibraltár fölötti uralomra - jelentette ki Jose Maria Aznar spanyol miniszterelnök, pár nappal a brit fennhatóságú területről Jack Straw brit külügyminiszterrel folytatandó tárgyalásai előtt. A brit kormány közös fennhatóság bevezetését tervezi, Straw bízik abban, hogy rá tudja beszélni a terület lakóit a javaslat elfogadására. Aznar szerint a tervezet "lehető legjobb kilátásokkal" kecsegteti Gibraltár harmincezer lakóját, és ígéretet tett arra, hogy a helyiek jelentős autonómiát élveznek majd. Straw szerint azonban a gibraltáriak saját maguk kívánnak dönteni hovatartozásukról. Ezt megerősíti az is, hogy a helyiek több tömegtüntetésen tiltakoztak a fennhatóság változása ellen.

A brit konzervatív párt folyamatosan biztosítékokat keres arra, hogy a brit kormány "nem adja el" Gibraltárt egy "tisztességtelen alkuban". Straw megvédte a kormány tervezetét a kettős fennhatóságról, egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy a tárgyalások a konzervatív kormányzat idején kezdődtek. Spanyolország azóta követeli a terület feletti uralmat, hogy az közel háromszáz éve brit kézre került.