Árpád
-2 °C
3 °C

Önként feladta magát a koszovói népirtások fő felelőse

BBC
2002.04.30. 17:05
Feladja magát a hágai Nemzetközi Törvényszéknél a Jugoszlávia területén lezajlott háborúk két főbűnöse - jelentette be a jugoszláv igazságügyi miniszter. Nikola Sajnovics egykori jugoszláv miniszterelnök-helyettes és Momcsilo Gruban, az omarskai fogolytábor egykori őre azután egyezett bele az önkéntes feladásba, hogy a jugoszláv kormány - nyugati nyomásra - letartóztatásuk mellett döntött.
Sajnovics Milosevics biztonságpolitikai tanácsadója volt az 1998-99 közötti koszovói konfliktus idején. A hágai Nemzetközi Törvényszék ügyészei szerint az egykori miniszterelnök-helyettes felelős az ez idő alatt történt atrocitásokért. Sajnovicsot ugyanazon vádpontok alapján fogják perbe, mint Milosevicset. Gruban abban az omarskai fogolytáborban teljesített szolgálatot 1992-ben, ahol a boszniai háború legsúlyosabb jogsértései történtek. Az ügyészség vádjai szerint Gruban nem akadályozta meg a kínzásokat, szexuális zaklatásokat és a gyilkosságokat a táborban, ahol bosnyák és horvát foglyok voltak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?