Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Éhínség miatt szükségállapot Zimbabweban

MTI
2002.04.30. 18:41
Robert Mugabe zimbabwei elnök országos szükségállapotot hirdetett az Afrika déli részén fekvő országban egyre növekvő éhínség miatt. A kedden nyilvánosságra hozott rendelkezés - egyelőre három hónapra - rendkívüli teljhatalommal ruházza fel a kormányt annak érdekében, hogy segítsen az éhség által fenyegetett mintegy 600 ezer emberen. A rendelet hatálya szükség esetén meghosszabbítható.

Az országot az utóbbi évek egyik legsúlyosabb aszálya sújtja. Mindenekelőtt a fő élelmiszernek számító kukoricából a várakozások szerint a normál mennyiség kevesebb mint negyedét fogják betakarítani. Az aszály előidézte éhínséget, amely Malawit és Zambiát is sújtja, Zimbabwéban csak fokozza, hogy a hatóságok erőszakkal megakadályozzák a fehér farmereket a vetésben és az aratásban. A kormány a márciusi elnökválasztás előtt még tagadta, hogy éhínség lenne az országban.