Botond, Mózes
EUR 389,54 Ft
USD 373,20 Ft
12 °C
29 °C

Éhínség miatt szükségállapot Zimbabweban

MTI
2002.04.30. 18:41
Robert Mugabe zimbabwei elnök országos szükségállapotot hirdetett az Afrika déli részén fekvő országban egyre növekvő éhínség miatt. A kedden nyilvánosságra hozott rendelkezés - egyelőre három hónapra - rendkívüli teljhatalommal ruházza fel a kormányt annak érdekében, hogy segítsen az éhség által fenyegetett mintegy 600 ezer emberen. A rendelet hatálya szükség esetén meghosszabbítható.

Az országot az utóbbi évek egyik legsúlyosabb aszálya sújtja. Mindenekelőtt a fő élelmiszernek számító kukoricából a várakozások szerint a normál mennyiség kevesebb mint negyedét fogják betakarítani. Az aszály előidézte éhínséget, amely Malawit és Zambiát is sújtja, Zimbabwéban csak fokozza, hogy a hatóságok erőszakkal megakadályozzák a fehér farmereket a vetésben és az aratásban. A kormány a márciusi elnökválasztás előtt még tagadta, hogy éhínség lenne az országban.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek