Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Cseh kommunisták a Benes-dekrétumok mellett

MTI
2002.05.01. 16:43
Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja a nemzeti érdekek elárulójának tartja mindazokat a cseh politikusokat és újságírókat, akik támogatják a II. világháború után kiadott Benes-dekrétumok érvénytelenítését. Miroslav Grebenícek, Csehország harmadik legerősebb parlamenti pártjának elnöke a párt prágai május elsejei nagygyűlésén kijelentette: a cseh sajtó többsége a világon példátlan módon külföldi, német kézben van, s a cseh nemzeti érdekek helyett a német érdekeket védi. Ezt teszik azok az újságírók is, akik ezen lapokban az utóbbi hónapokban a Benes-dekrétumok érvénytelenítése mellett szálltak síkra. "Ez mélyen nemzetellenes, elítélendő" - hangsúlyozta Grebenícek a mintegy 20 ezer résztvevő előtt. Leszögezte, hogy a kommunisták jogosnak tartják a szudétanémetek kitelepítését, s nem engedik meg a II. világháború után kialakult állapotok megváltoztatását.

Prágában és Brünnben a jobboldali és a baloldali szélsőségesek, a bőrfejűek és az anarchisták összecsapásait a rendőrségnek kellett megakadályoznia. Mindkét helyen mindkét oldalon mintegy 200-300 személy vett részt a tüntetéseken. Brünnben a két tábor üvegekkel és utcakövekkel dobálta meg egymást, de az összecsapást a rendőrök megakadályozták. Prágában egy anarchistát letartóztattak. A délutáni órákban nagyobb rendbontásra nem volt.