Gusztáv
3 °C
6 °C

Bejutott a brit szélsőjobb

BBC Magyar Adás
2002.05.03. 11:21
A szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt (BNP) két helyet is elnyert az angliai önkormányzati választásokon. A két helyet az észak-angliai Burnley-ben szerezték meg. A város erőszakos faji zavargások színhelye volt tavaly. A BBC kiküldött tudósítója szerint, a BNP eredménye nem számít politikai földindulásnak, inkább szimbolikus jelentőssége van.

Eddig ugyanis a szélsőjobb jelentéktelen erő volt a brit választásokon. Az országban egyébként a kormányzó Munkáspárt több önkormányzat ellenőrzését vesztette el, de a fő ellenzéki Konzervatív Párt csak szerény nyereséget könyvelhet el. Így a három fő párt által ellenőrzött önkormányzatok aránya nem változott jelentősen.

A csütörtökön megrendezett helyhatósági választásokon 174 önkormányzat - köztük London 32 kerülete - mintegy hatezer képviselői mandátumáért 18 ezer jelölt szállt harcba. Az önkormányzati választásokon először került kipróbálásra az internetes, illetve a mobiltelefonos szavazás, nyolc körzeti önkormányzat pedig a postai úton való voksolás mellett döntött.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!