Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bejutott a brit szélsőjobb

BBC Magyar Adás
2002.05.03. 11:21
A szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt (BNP) két helyet is elnyert az angliai önkormányzati választásokon. A két helyet az észak-angliai Burnley-ben szerezték meg. A város erőszakos faji zavargások színhelye volt tavaly. A BBC kiküldött tudósítója szerint, a BNP eredménye nem számít politikai földindulásnak, inkább szimbolikus jelentőssége van.

Eddig ugyanis a szélsőjobb jelentéktelen erő volt a brit választásokon. Az országban egyébként a kormányzó Munkáspárt több önkormányzat ellenőrzését vesztette el, de a fő ellenzéki Konzervatív Párt csak szerény nyereséget könyvelhet el. Így a három fő párt által ellenőrzött önkormányzatok aránya nem változott jelentősen.

A csütörtökön megrendezett helyhatósági választásokon 174 önkormányzat - köztük London 32 kerülete - mintegy hatezer képviselői mandátumáért 18 ezer jelölt szállt harcba. Az önkormányzati választásokon először került kipróbálásra az internetes, illetve a mobiltelefonos szavazás, nyolc körzeti önkormányzat pedig a postai úton való voksolás mellett döntött.