Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az al-Kaida követhette el a dzserbai merényletet

Inforádió
2002.05.06. 07:29
Egyre valószínűbb, hogy a néhány hete Dzserba szigetén elkövetett, 19 turista életét kioltó merényletet az al-Kaida terrorcsoport tervezte meg és hajtotta végre. Amerikai nyomozók igen valószínűnek tartják, hogy a három hete egy tunéziai üdülőszigeten elkövetett robbantásos merénylet hátterében az al-Kaida terrorcsoport áll.

Mint ismert: április 11-én a Dzserba szigetén lévő La Ghriba zsinagóga bejáratánál felrobbant egy furgon, amelynek eredetileg ivóvíz szállítására szolgáló tartályában gáz volt. A pusztító erejű robbanás időpontjában egy német turistacsoport és néhány más külföldi tartózkodott Afrika egyik legrégibb zsidó imaházában.

Az al-Kaidához vezető szálra vall az amerikai fél szerint az a körülmény, hogy az elkövető, a tunéziai Nizar Ben Mohammed Navar mintegy másfél évvel korábban egy afganisztáni kiképzőtáborban tartózkodott. Erősíti az amerikai nyomozók föltevését az a tény is, hogy pár nappal a dzserbai robbanás után egy londoni arab lapnak küldött levélben "A szent helyek felszabadításának iszlám hadserege" nevű szervezet magára vállalta a merénylet elkövetését. Ez a szervezet jelentkezett az 1998 augusztusában az Egyesült Államok két afrikai nagykövetsége (Kenya és Tanzánia) ellen végrehajtott merényletek elkövetőjeként.