Ábrahám
17 °C
29 °C

Az al-Kaida követhette el a dzserbai merényletet

Inforádió
2002.05.06. 07:29
Egyre valószínűbb, hogy a néhány hete Dzserba szigetén elkövetett, 19 turista életét kioltó merényletet az al-Kaida terrorcsoport tervezte meg és hajtotta végre. Amerikai nyomozók igen valószínűnek tartják, hogy a három hete egy tunéziai üdülőszigeten elkövetett robbantásos merénylet hátterében az al-Kaida terrorcsoport áll.

Mint ismert: április 11-én a Dzserba szigetén lévő La Ghriba zsinagóga bejáratánál felrobbant egy furgon, amelynek eredetileg ivóvíz szállítására szolgáló tartályában gáz volt. A pusztító erejű robbanás időpontjában egy német turistacsoport és néhány más külföldi tartózkodott Afrika egyik legrégibb zsidó imaházában.

Az al-Kaidához vezető szálra vall az amerikai fél szerint az a körülmény, hogy az elkövető, a tunéziai Nizar Ben Mohammed Navar mintegy másfél évvel korábban egy afganisztáni kiképzőtáborban tartózkodott. Erősíti az amerikai nyomozók föltevését az a tény is, hogy pár nappal a dzserbai robbanás után egy londoni arab lapnak küldött levélben "A szent helyek felszabadításának iszlám hadserege" nevű szervezet magára vállalta a merénylet elkövetését. Ez a szervezet jelentkezett az 1998 augusztusában az Egyesült Államok két afrikai nagykövetsége (Kenya és Tanzánia) ellen végrehajtott merényletek elkövetőjeként.