Judit
3 °C
7 °C

Haider újra Irakban járt

MTI
2002.05.06. 12:34
Jörg Haider, a koalíciós jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezéralakja a hétvégén újra Irakban járt, ahol Nadzsi Szabri külügyminiszterrel tárgyalt, de a hétfőn kiadott közlemény szerint útjának fő célja az volt, hogy ausztriai kezelésre magával hozzon két rákos iraki gyereket.

Haider februárban már nagy feltűnést keltett - ugyancsak váratlan - iraki látogatásával, amelynek során fogadta őt Szaddám Husszein elnök is. Akkor az Egyesült Államok az FPÖ elnöke, Susanne Riess-Passer alkancellár amerikai látogatása alkalmából kifejezésre juttatta aggodalmát Haider iraki útja miatt. A bécsi kormány igyekezett ugyan egy regionális politikus magánútjaként beállítani a látogatást, ám ezt az Európai Unióban elutasították azzal, hogy Haider személyében nem vidéki kormányzó találkozott az iraki elnökkel, hanem a két koalíciós párt egyikének messze legfontosabb meghatározó személyisége, s egyben a koalíció egyik kezdeményezője, így nincs jelentősége, hogy Haidernek van-e kormányzati tisztsége és egyezteti-e utazásait a kormánnyal vagy a külügyminisztériummal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?