Árpád
-2 °C
4 °C

Milutinovicsot nem adják ki a szerbek

Népszabadság
2002.05.07. 07:39
Milan Milutinovics jelenlegi szerb elnököt nem adják ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, amíg ősszel nem jár le a mandátuma - közölte Goran Djindjics szerb kormányfő. Az öngyilkosságban elhunyt volt szerb belügyminiszteren kívül már csak Milutinovics jelenlegi szerb elnök nincs Hágában azok közül, akik ellen a Nemzetközi Törvényszék vádat emelt a koszovói háborúban elkövetett bűneik miatt. A jugoszláv igazságügyi minisztérium Milutinovics vádiratát is továbbította a feltételezett háborús bűnösök ügyében eljáró belgrádi körzeti bíróságnak.

A kormányfő közölte azt is, hogy Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnok kiadatása nem tartozik Szerbia és Jugoszlávia hatáskörébe. A törvényszék képviselők továbbra is gyakorolhatnak ránk nyomást, de nem tudjuk Mladicsot kiadni azon egyszerű oknál fogva, hogy tudomásunk szerint a tábornok nincs Szerbiában - mondta Djindjics. Carla Del Ponte hágai főügyész viszont úgy tudja, hogy Mladics Szerbia területén tartózkodik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?