Gál
3 °C
16 °C

Új EU-jelkép: csillagos zászló helyett csíkos logó?

euractiv.hu
2002.05.08. 16:08
Az EU jelképének átformálására Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke és Guy Verhofstadt belga kormányfő adott megbízást. A Rem Koolhaas holland tervező által elkészített új szimbólum az EU-tagállamok nemzeti zászlóinak színeit tünteti fel egymás mellett. - A design Európa különbözőségét és egységét kívánja egyszerre megjeleníteni - nyilatkozta Koolhaas a brit The Independentnek.

Prodi arra kérte a Bizottság igazgatóságait, hogy vizsgálják meg és értékeljék a holland tervező munkáját. Amennyiben az új logót elfogadják, akkor szerte az Unióban lecserélik a jelenlegi zászlókat és feliratokat (továbbá természetesen a levélpapírokat, névjegyeket, stb.).

A mostani jelképet, a 12 aranyszínű csillagot ábrázoló kék zászlót az Európai Bizottság 1986-ban fogadta el. A csillagok kör alakú elhelyezése az egységet jeleníti meg. A csillagok száma, a 12 pedig a teljességet, és nem az EU tagjainak számát jelképezi, így a 12-es szám az Unió 1995-ös bővítése után is változatlan maradt. (1986-ban még a tagországokat is szimbolizálták a csillagok, mivel akkor 12 tagja volt az EU-nak.)